ETEM Logo
ETEM Logo
Inchide
5.5.2017

CELE MAI COMPLEXE FACADE, METODE ȘI ABORDARI

MAI MULTE

 Interviu cu Veneta Novakova, directorul C & D (Grupul ETEM)

/Sursa: revista Gradat/

 

Doamna Novakova, avem din nou o discuție asupra fațadelor, deci care a fost exact feedback-ul de la cea mai recentă conferință de inginerie a fațadelor ETEM, a cărei versiune urmează să fie lansată în 2017? 

Cu cea mai recentă conferință de inginerie a fațadelor, am analizat complexitatea fațadelor care necesită noi abordări, cunoștințe proaspete precum și software de proiectare. Designul parametric a fost centrul atenției în toate prezentările lectorilor. Ne-a oferit pur și simplu o direcție pentru viitorul atelier și concept despre aspectul standului ETEM pe expoziția BAU din acest an din München. Feedback-ul pozitiv alături de toate aceste scrisori recunoscătoare în timpul și după eveniment ne-a asigurat în două lucruri principale - în primul rând, informațiile noastre sunt actualizate și, în al doilea rând, acest lucru este sigur că este calea cea bună. Conferința a fost rapidă să se transforme dintr-un eveniment corporatist într-o viziune care adună oameni din diferite sfere de interese în această ramură. În plus, cu cât mai mulți oameni sunt interesați de noi, cu atât responsabilitatea este mai mare atunci când vine vorba de alegerea lectorilor și de conținutul conferințelor viitoare. 

Când vine vorba de ingineria fațadelor, ce anume faceți din progresul conștientizării în comunitatea investitorilor specializați?

Suntem martorii unui progres evident; Și, aparent, eforturile noastre și cele ale colegilor noștri, desigur, dau roade. De cele mai multe ori, investitorii au ultimul cuvânt cu privire la existența unui proiect individual de fațadă. Fără îndoială, au ajuns la concluzia că lipsa unor astfel de proiecte, combinată cu alegerea necorespunzătoare a materialelor la început și cu atașamentul lor inadecvat, are ca rezultat o multiplicare gravă și cheltuieli neplanificate până la atingerea etapei finale a proiectului. Ingineria avansată a fațadelor ca o disciplină bulgară, considerabilă nouă, a necesitat lansarea Asociației de Inginerie a Fațadelor, al cărei scop principal este de a aduce împreună experții în acest domeniu, de a ajuta astfel de companii să privească ochii și să se apere pentru interesele lor. Din alte puncte de vedere: se străduiește să îmbunătățească calificările angajaților care se dezvoltă în acest domeniu, încorporând ingineria fațadelor ca un segment al proiectului de investiții, deoarece contribuie la un sistem de reglementare mai productiv.Asociația de Inginerie a Fațadei va fi legată de instituții academice și educaționale, de sucursale, de organizații parlamentare și non-parlamentare.   

Cum poate confortul locuitorilor să beneficieze de o mai bună integrare a funcționalităților fațadelor?

Cele mai recente adrese de tendință depășesc nivelul de confort stabilit prin încorporarea conceptelor de repaus, liniște, confort, confort, precum și încântarea acasă și la birou până la atingerea bunăstării. Conceptul de "bunăstare" suprapune confortul fiziologic prin îmbunătățirea standardelor de viață în toate aspectele posibile, cum ar fi cele spirituale, sociale și sănătoase. Integrarea diverselor funcționalități în fațadă îmbunătățește confortul locuitorilor în clădire prin monitorizarea și menținerea nivelurilor optime de temperatură, a impactului zgomotelor dăunătoare, încercând să ajungă la un mediu acustic confortabil, permițând lumina zilei necesare și asigurând un sentiment de izolare.  

Care este legătura dintre segmentele clădirilor și cele ale fațadelor? Cum se creează abordarea ideală? 

Inovațiile din ingineria fațadelor necesită schimbarea focalizării pe instalațiile de fațadă, cum ar fi protecția solară, ventilația pasivă și activă, sistemele de răcire și încălzire, sursele de energie regenerabilă care emit elemente energetice etc. Fundația unei clădiri depinde de fațadă, deoarece pune bazele atașamentului mai târziu. Cu toate acestea, relația dintre aceste două nu se epuizează. Dimpotrivă, astfel de detalii precum spațiul dintre fundație și fațada clădirii sunt considerate cele mai critice pentru o mai bună funcționalitate, deoarece oferă opțiuni pentru separarea spațiilor interne și externe stabilite între spații și podele. Aceste detalii, alături de confortul mediului acustic și de neproliferarea focului și a fumului, au o importanță deosebită. Ceea ce este chiar mai greu pune această abordare idealistă în acțiune, deoarece necesită cunoaștere mai largă a materialelor, proceselor și tehnologiilor, plus relația pe care o are fiecare cu celelalte, luând în considerare contextul clădirii și proporțiile acesteia.

Cum putem măsura impactul modelării parametrice în țara noastră? 

Așa cum am menționat deja, am respectat cele mai recente tendințe în modelarea arhitecturală. În plus, cu sprijinul producătorului materialului compozit etalbond®, ELVAL COLOR, ETEM a reușit să ofere o mână atelierului internațional de design morfină din anul 2016, care sa axat pe proiectarea parametrilor și strategiile de prototipare, denumite Intelligent Tectonics V1.0. În ceea ce privește atelierul, sa bazat pe utilizarea practică a metodelor de calcul calculate pentru proiecte arhitecturale realiste. Sponsorii au parcurs participanții prin diferitele aspecte ale modelării parametrice, începând de la faza inițială și trecând prin planificare, productivitate și înființare. A avut loc la forța de muncă, acest curs a împovărat participanții cu sarcina de a crea un stand de expoziție pentru ETEM și Elval Color utilizând noțiunile de bază ale modelării parametrice. Proiectul care a câștigat în cele din urmă concursul la expoziția BAU din acest an din München a reprezentat pavilionul Sistemului Prospective care se afla în spatele conceptului de a pune un stand pentru ETEM și Elval Color.

Este exact dorința ETEM care a determinat dezvoltarea aspectului parametric al pavilionului, deoarece a deschis și o oportunitate pentru studenți și arhitecți de a-și expune mintea parametrică individuală prin cele mai recente instrumente digitale de modelare și design. Atunci când standul de expoziții al BAE al ETEM a devenit un fapt, am reușit să transformăm roțile într-un alt proiect cu un birou arhitectural pentru o fațadă parametrică cu un material compozit "etalbond", parteneriatul căruia a fost o plăcere pentru echipa noastră.De la aspectul lucrurilor și după toate feedback-ul bun cu privire la aspectul final al pavilionului, putem afirma cu certitudine că designul parametric ca o tendință puternică la nivel mondial intră încet, dar sigur, în lumile noastre.   

Care sunt gândurile tale despre sistemul educațional din Bulgaria și programele de inginerie a fațadelor în ceea ce privește disponibilitatea, oportunitățile, realizarea și interesul? 

Ca lector în ingineria fațadelor, ceea ce cu siguranță văd este un progres în sistemul educațional în ceea ce privește această disciplină. În calitate de pionieri în acest domeniu, cu siguranță ne putem îndrepta spre Școala Superioară de Construcții "Lyuben Karavelov" din Sofia, mai ales după încorporarea specializării de proiectare a fațadelor ca parte a programului de masterat "Tehnologia și Managementul Construcțiilor", care, apropo, T să fie închis în acest an. Mai mult decât atât, așteptăm cu nerăbdare deschiderea programului complet de masterat de inginerie a fațadelor, care urmează a se desfășura în anul următor. În plus, la începutul acestui an, la Universitatea de Arhitectură, Construcții și Geodezie din Sofia, a fost deschisă încă o disciplină de inginerie a fațadelor din programul de masterat "Eficiența energetică în construcții".

CITESTE MAI MULT

ALTE STIRI

19.6.2018

CELE 5 CELE MAI IMPRESIONANTE PLANETARI DIN LUME

CELE 5 CELE MAI IMPRESIONANTE PLANETARI DIN LUME
CITESTE MAI MULT
30.5.2018

Peter Lik și cele mai scumpe fotografii din lume

Fotograful australian Peter Lik este cu adevărat încântat de el însuși.
CITESTE MAI MULT
15.5.2018

DOLMABAHCE CEASUL TURN

Un detaliu istoric interesant este că inițial construcția turnului la voința sultanului a provocat o reacție bruscă în rândul publicului.
CITESTE MAI MULT
27.4.2018

ALUMINIUL - AL DOILEA METAL ÎN LUME SI CEL MAI UTILIZAT

ALUMINIUL - AL DOILEA METAL ÎN LUME SI CEL MAI UTILIZAT
CITESTE MAI MULT