ETEM Logo
ETEM Logo
Inchide
28.11.2019

CEA DE A CINCEA EDIȚIE A CONFERINȚEI INTERNAȚIONALE DE FAȚADĂ ORGANIZATĂ DE SOCIETATEA ЕТЕМ A ADUNAT PERSONALITĂȚI DE FAIMĂ MONDIALĂ ÎN DOMENIUL ARHITECTURII

MAI MULTE

La data de 16 noiembrie anul curent, societatea ЕТЕМ din nou a adunat nume recunoscute pe plan mondial în domeniul arhitecturii la Conferința internațională pentru engineering de fațadă. La eveniment au fost prezenți peste 700 de participanțiprofesioniști, reprezentanți ai birourilor de arhitectură globale, ai companiilor de engineering și din domeniul construcțiilor.

„Suntem mândri, că Conferința de fațadă organizată de compania ЕТЕМ s-a transformat într-o platformă profesională, în cadrul căreia se prezintă ultimele inovații și tendințe în domeniul ingineriei de fațadă, precum și cele mai noi idei  și concepte în domeniul arhitecturii și dezvoltării durabile”, cu aceste cuvinte domnul Lambros Ianuhos, manager general al lui ETEM Group, a inaugurat forumul .

Hristo Nichev, consultant de arhitectură din echipa proiectelor mari ale societății ЕТЕМ Bulgaria a lansat primul panel al conferinței din cadrul forumului. El a prezentat o parte din tendințele la realizarea unor fațade în condițiile progresului tehnologic și digital. Hristo Nichev a prezentat în fața auditoriului și primul din acest gen pavilion de demonstrări, inaugurat în Bulgaria, cu o fațadă din panouri de sticlă și cu apă circulantă. Pavilionul este construit după proiectul DeWaG, în care proiect compania ETEM joacă rolul de partener, sistemul de fațadă înoitor fiind creat și elaborat de echipa companiei.

Unul din proiectele cele mai impresionante din cadrul conferinței – prima din lume înaltă clădire cu exoschelet în formă liberă, a fost prezentat de arhitectul Miron Mutiaba, proiectantul șef în compania Zaha Hadid Architects. El a prezentat întregul proces cuprinzând proiectarea și realizarea hotelului cu 5 stele Morpheus. Proiectul a fost conceput a forma partea finală din „Orașul visurilor“ – o stațiune pe deplin integrată în Macao, alcătuită din clădiri înalte. Hotelul se extinde pe o suprafață de 150 de mii de metri pătrați, devenind o parte integrantă a mediului înconjurător deja existent . „Lucrând în aceste condiții și restricții ale mediului înconjurător, noi am început să cercetăm posibilitățile de construcție și am ajuns la crearea unei forme libere – forma cifrei opt sau a două cercuri”, a explicat arhitectul Mutiaba. Morpheus Hotel configurează forma liberă a construcției, întregul proiect supunându-se concepției „spațiilor continue”. Construcția portantă a clădirii are forma de două turnuri legate în 4 niveluri, cu un foaier comun în etajul de parter. Dar lucrul care impresionează într-adevăr, este atriumul cu înalțimea „plafoanelor” de 140 de metri, cu un aspect provocativ și serios din punct de vedere constructiv. Proiectul Morpheus Hotel este considerat a fi o performanță arhitecturală, obținând un bilanț optim între proiectarea parametrilor și caracteristicile durabile ale fațadei.

Domnul Pavlos Vatavalis, directorul tehnic principal al companiei ЕТЕМ a prezentat noile lucrări de dezvoltare ale companiei ЕТЕМ și a informat despre parteneriatul strategic al companiei cu brandul portughez pentru sisteme minimaliste din aluminiu HYLINE. Compania ЕТЕМ, în mod oficial,  include în portofoliul său toate produsele ale mărcii, devenind reprezentantul acesteia exclusiv în sud-estul Europei. Colaborarea între cele două branduri va face posibilă realizarea celor mai îndrăznețe proiecte arhitecturale.

Unele din proiectele luxoase  din portofoliul companiei SAOTA Architecture & Design au fost prezentate de Filip Fușe, directorul biroul principal al companiei cu sediul în Africa de Sud.  În lucrările clădirilor rezidențiale realizate în orașul Cape Town, accentul este pus pe obținerea unei legături strânse cu natura înconjurătoare – priveliști, topografie și provocări ale reliefului. De aceea toate proiectele companiei  SAOTA Architecture & Design sunt specifice locației în care sunt situate. „Lucrăm în diferite condiții climatice, tropice și subtropice, unde clima variază de la foarte caldă până la foarte rece, arhitectura noastră încercând să ia inspirație  din mediul înconjurător”, a împărtășit Filip Fușe. El a prezentat și fațada unică îndoită a proiectului Neul Quarree, realizat în zona industrială a orașului Hamburg. Îndoirea în învelișul clădirii este concepută a exercita o influență în interior – face ca lumina care vine dinspre sud să pătrundă în spațiile interioare ale clădirii. În același timp, fațada clădirii creează un adăpost deosebit, primul etaj deasupra pământului fiind clădit pe  „o platformă ușoară”, pentru a se obține vizibilitate către mediul înconjurător.

Arhitectul doamna Manuela Belova, reprezentant al Bulgariei în Consiliul pentru Clădiri Înalte și Habitate Urbane (СТВUН) a informat auditoriul despre obiectivele și activitatea organizației profesionale mondiale. Consiliul stabilește criteriile de înalțime a clădirilor și decernează titlul internațional de „cea mai înaltă clădire”. Către anul 2019 rețeaua СТВUН include peste 2 milioane de membri, care lucrează în cele peste 10 mii de oficii situate în diferite puncte ale lumii. Organizația desfășoară în mod activ și o activitate de cercetare științifică, focusându se pe utilizarea roboticii în construirea clădirilor înalte,  crearea unor „legături calde” la înălțime în cazul zgârie-norilor, urmând ca în scurt timp să  fie realizată și o lucrare specială dedicată „fațadelor, rezistente la cicloane”.

Tehnologia BIM și diferitele instrumente tehnologice, folosite de echipa companiei ELVAL COLOUR, au fost prezentate de Anghelos Zografos, consultant tehnic al companiei. Planificarea prealabilă a învelișului din materiale compozite este proiectată cu totul în mod digital, care garantează integrarea efectivă și de calitate a panourilor.  Materialele compozite pot fi instalate vertical în construcția unui obiect anume.  Tehnologia BIM folosită în proiectarea fațadelor, indiferent de materialul utilizat, permite trecerea prin diferite forme avangardiste, suprafețe și combinații complicate, urmând să se materializeze ulterior.

Domnul Pablo Zamorano din Heatherwick Studio a împărtășit aspecte din activitatea echipei studioului în procesul proiectării și în domeniul ingineriei sistemelor de calcul. Ceea ce deslușește toate proiectele  ale biroului arhitectural, este faptul, că acestea sunt realistice, cu materiale, care pot fi percepute și care emană căldură în mediul înconjurător. Pablo Zamorano a mai împărtășit, că echipa lui acordă o importanță deosebită tocmai materialelor, componentelor de fațadă și modelării acestora în procesul de planificare a unui anumit obiect. În Heatherwick Studio folosesc în mod obligatoriu instrumente de simulare și de realitate virtuală în procesele de creare a unor „prototipuri digitale” de fațade în cadrul proiectelor, punând accent asupra modului de poziționare a construcțiilor respective. Pablo Zamorano a prezentat procesul de realizare a detaliile din fațada centrului Arti, o parte integrantă din Bund Finance Centre în orașul Șanhai din China. Această fațadă este inspirată  de teatrele tradiționale chinezești și de îmbrăcămintea mireselor cu fire atârnate din marginile șepcilor de ritual. Iată de ce această clădire  de trei etaje este proiectată cu o fațadă, reprezentând un voal alcătuit de un număr de 670 de tuburi din bronz atârnate. Este remarcabil faptul că toate aceste tuburi se rotesc în jurul clădirii, în timpul acestor mișcări interiorul clădirii învelindu-se și dezvelindu-se.

Pentru Georgi Petrov, director asociat în oficiul din New York al companiei Skidmore, Owings & Merrill (SOM) sarcina arhitecților și inginerilor de astăzi constă în a găsi modul pentru formarea unei lumi noi în condițiile  creșterii continue a populației și a migrării oamenilor către orașele mari. În următorii 100 de ani aproape toată omenirea se va stabili în orașe dens construite și populate. Georgi Petrov a relevat, că stilul de lucru al lui SOM este ca proiectantul, arhitectul și inginerul  trebuie să dezvolte ideile sale împreună. La începutul lucrului echipa biroului caută inițial să găsească geometria giustă, cu idea să optimizeze  și să aplice soluția constructivă cea mai corectă. Georgi Petrov a dat ca exemplu construcția proiectului CCLP (Center for character & leadership development’), care este o parte din Academia militară a Statelor Unite în Colorado. Structura constructivă a zgârie-norului  este alcătuită din panouri de oțel amplasate diagonal, adunându-se sub forma unei grile triunghiulare. În adâncul acestei structuri a clădirii au fost introduse mai multe materiale, pentru a reda o stabilitate mai bună a turnului  și pentru a asigura mai bună rezistență împotriva deformărilor geometrice.

Daniel Bosia, directorul secțieiProiectare”  dîn oficiul londonez al lui Thornton Tomasetti a împărtășit, că echipa biroului este angajată în mai multe cercetări asupra unor materiale și tehnologii inovative folosite pentru construirea  învelișurilor de fațadă. El a prezentat diferite proiecte de structură, care au fost testate inițial ca module 3D, realizate ulterior pe scări diferite. Daniel Bosia a mai relatat, că Thornton Tomasetti dezvoltă un număr de instrumente digitale, care în momentul actual contribuie ca biroul să lucreze într-un mod mai flexibil și adaptiv, modelând diferite suprafețe într-un timp real. Acest lucru permite ca într-un moment să fie analizate structurile, să fie optimizate construcțiile și să fie efectuată simularea mediului în jurul clădirii. Prin aplicarea tehnologiilor inovative cele mai recente, proiectanții din Thornton Tomasetti configurează niște galerii digitale subterane, ceea ce economisește cheltuielile pentru realizarea lor reală. După părerea lui Daniel Bosia, cea mai importantă este corelarea între gestionarea digitală și fizică a unui proiect anume.

Daniel Bosia a prezentat proiectul unic Vessel – o compoziție sculpturală în centrul pieții publice și al grădinilor lui Hudson Yards din New York. Această structură semnificativă este rezultatul colaborării între Thornton Tomasetti și biroul arhitectural  Heatherwick Studio.  Forna proiectului reprezintă construcția acestuia, iar construcția reprezintă forma învelișului. Majoritatea pieselor ale construcției sunt realizate întru-un mediu de fabrică controlat, pentru că nu există posibilitate ca o astfel de construcție să fie realizată în jurul unei gări de cale ferată în plină funcțiune. Bosia a mai relevat, că diferitele module, denumite de echipa sa „oasele”, sunt fabricate în prealabil și ulterior asamblate cu ajutorul unei rampe speciale. Modulele, care intră în componența construcției proiectului Vessel au fost asamblate, la fel ca un „puzzle”, pe coasta Mării Adriatice, fiind apoi transportate cu nave de marfă până la malul râului  Hudson.

„Arhitectura este destinată a servi oamenilor, iar fațada unei construcții este lucrul prin care ne prezentăm în fața lor, fiind instrumentul cel mai importan”, a conchis arhitectul Angel Zahariev din Studioul A&A Arhitecți. După părerea lui, diversitatea oamenilor și a organismelor vii este multiplicată în aspectul orașelor și în arhitectura acestora. Arhitectul Zahariev a prezentat fațada interesantă a Clădirii Nr.15 din Business Park Sofia, un exemplu de simbioză între construcție și arhitectură  din cadrul proiectului. Fațada proiectului este conformă pe deplin mediului înconjurător și culorilor existente, panourilor rigide din aluminiu contrastând în fața materialelor naturale folosite în construcția clădirilor situate în spate.

Domnul Steven Kennedy, partener asociat al lui GRIMSHAW ARCHITECTS a prezentat diferite tehnici și soluții de proiectare inovative în realizarea unor obiecte arhitecturale corespunzătoare mediului înconjurător. Unul din aceste proiecte este Oman Botanic Garden (Grădina botanică din Oman), care se află în proces de construcție în poalele munților Al Hadjar, un proiect asupra căruia Steven Kennedy lucrează în ultimii 7 ani. Proiectul este destinat ocrotirii diversității biologice de pe teritoriul  Omanului, cea mai mare colecție de specii vegetale din lumea arabă,  cu grija de a o păstra și pentru generațiile viitoare. Echipa lui Steven Kennedy este angajată cu sarcini multidisciplinare și trebuie să aibă grijă ca acest proiect să fie adaptat mediului și habitatului autentic, care înconjoară terenul respectiv – pe de o parte  avem o îngrămădire de stânci, iar pe cealalta parte se extinde deșertul. Proiectarea grădinii  botanice a durat 15 luni, iar reproiectarea învelișului clădirii principale a durat 4 luni. Este prevăzută o umbrire pasivă și activă, precum și control asupra razelor ultraviolete, răcirea și irigarea plantelor. Conceptul cu privire la învelișul proiectului este accentuat asupra creării unui strat de protecție foarte bun, asigurând protecția landșaftului împotriva căldurii și razelor solare.

Inginerul Vladimir Marinov din studioul Define Engineers a pus la dispoziția auditoriului niște informații despre construcții și soluții de fațadă din cadrul unor proiecte, asupra cărora a lucrat, precum Coal Drops Yard, Sagrada Familia, noul stadion Camp Nou din Barcelona și Sky Fort din Sofia. El a prezentat și un software înoitor, menit să modifice cu totul legătura  client – arhitect și să-o digitalizeze. Cei interesați vor avea posibilitate de a configura parametrii proiectului de locuință pentru care visează, direct în  platforma website-ului respectiv, putând calcula orice modificare în parametrii „casei”. În urma configurării definitive a proiectului – după tip și suprafață extinsă, clientul, cu un click, îl trimite unei echipe de 3 arhitecți. După părerea lui Vladimir Marinov, în aceasta constă viitorul proiectării, care va face ca mulți specialiști de inginerie să devină inutili, dar va satisface pe deplin cerințele clientului final.

Partenerii evenimentului au fost companiile Elval Colour, Ursa, Sherwin-Williams, Şişecam Flat Glass, Nemetschek Bulgaria, precum și  Consiliul pentru clădiri înalte și habitat urban (CTBUH).

Mai multe informații despre vorbitori  și proiectele lor puteți găsi aici: www.facadeconference.com

CITESTE MAI MULT

ALTE STIRI

3.6.2020
thumb

CELE 5 ÎNTREBĂRI ALE ETEM ADRESATE - ANGHEL ZAHARIEV, A&A ARCHITECTS

Eu personal sunt dispus să exprim o speranță, fără a dori să profetizez, că după 50 de ani arhitectura va fi foarte diversă și că modernismul
CITESTE MAI MULT
23.5.2020
thumb

CELE 5 ÎNTREBĂRI ALE ETEM ADRESATE - STEVEN KENNEDY, GRIMSHAW ARCHITECTS

După mine, orașele viitorului vor fi mult mai verzi, decât sunt acum
CITESTE MAI MULT
29.4.2020
thumb

CELE 5 ÎNTREBĂRI ALE ETEM ADRESATE PABLO ZAMORANO, HEATHERWICK STUDIO

Cred că materialul viitorului va fi legat de natură și va fi complet biologic
CITESTE MAI MULT
14.4.2020
thumb

CELE 5 ÎNTREBĂRI ALE ETEM ADRESATE LUI MIRON MUTYABA, DESIGNER-ȘEF ÎN BIROUL DE ARHITECȚI ZAHA HADID ARCHITECTS

Inspirația mea vine ca o reacție față de provocările din jurul proiectului
CITESTE MAI MULT